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CMS Says No Texting Allowed, Citing HIPAA, 
CoP; Lawyer: ‘Like Going Back to Dark Ages’ 

CMS has sent emails to at least two hospitals saying that “texting is not permit-
ted”—and that includes secure text messaging applications. Citing concerns about 
privacy, security and the integrity of medical records, the “hospital team” from the 
Survey & Certifi cation Group said CMS doesn’t allow texting.

“Aft er meeting with vendors regarding these products, it was determined they 
cannot always ensure the privacy and confi dentiality of PHI [protected health in-
formation] of the information being transmitt ed. This resulted in the no texting 
determination,” CMS said in the Nov. 30 email, obtained by RMC. CMS also based 
its opinion on the Medicare Conditions of Participation’s section about the retention 
of medical records and their confi dentiality. Another hospital asked whether CMS 
intended the texting ban to apply to secure encrypted texting solutions, and CMS 
responded again that it means no texting, says the hospital manager who received 
the email. 

The manager was thunderstruck by CMS’s position. “Secure texting is an inte-
gral part of a community platform for organizations. If you pull secure texting out 
of that pathway, you have disrupted a huge chain of communications that will have 
a broader eff ect,” says the manager, who prefers not to be identifi ed. 

A week earlier, he was signing up community physicians for a secure texting 
application so the hospital can immediately reach them in an emergency, for ex-
ample, or to obtain orders. The physicians also text each other to consult on cases, 
sometimes sending pictures (e.g., of wounds or atypical fractures). Pagers will soon 
be a thing of the past. 

Other compliance offi  cers, lawyers and HIPAA experts were stunned by the no-
texting development, saying it’s not unlike shutt ing down email because texting is 
part of the fabric of health care. 

“Every hospital is probably using secure texting now,” a compliance offi  cer says.
CMS is acting as if it has zero risk tolerance, but that’s never been the govern-

ment’s position, att orneys say. The HIPAA security regulation only requires covered 
entities to identify and minimize their risks. “What they removed from the whole 
equation is an organization’s ability to risk its own scenarios,” the manager says.

Not allowing texts is a big setback for hospitals, says Washington, D.C., att or-
ney Robert Hudock, with Epstein, Becker & Green. “If texting solutions are good for 
highly classifi ed military applications, they’re probably appropriate for hospitals,” 
he says. “This is almost like going back to the dark ages. An argument could be 
made that no computers are secure and electronic health records in the cloud are 
not secure. Where do we draw the line? There is no such thing as 100% security.”

CMS explained that texting is problematic for multiple reasons. In the email, 
CMS said “At this time, CMS does not permit the use of texting. The receiving or 
sending phones may not always be secure and encrypted, the privacy of the patient 
and his/her personally identifi able information (PII) cannot be guaranteed, and 
the sender or receiver cannot always be identifi ed potentially exposing PHI/PII. 
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In addition, the information contained in the text mes-
sages would be required to be entered into the pa-
tient’s medical record and available for retrieval.”

At the same time, CMS said that Sec. 482.24 of 
the Medicare Conditions of Participation for hospitals 
applies:

“(b) Standard: Form and retention of record. 
The hospital must maintain a medical record for 
each inpatient and outpatient. Medical records 
must be accurately written, promptly completed, 
properly filed and retained, and accessible. The 
hospital must use a system of author identifica-
tion and record maintenance that ensures the 
integrity of the authentification [sic] and protects 
the security of all record entries.

(1) Medical records must be retained in their 
original or legally reproduced form for a pe-
riod of at least 5 years…
(3) The hospital must have a procedure for 
ensuring the confidentiality of patient records. 
Information from or copies of records may be 
released only to authorized individuals, and 
the hospital must ensure that unauthorized 
individuals cannot gain access to or alter pa-
tient records. Original medical records must 
be released by the hospital only in accordance 

with Federal or State laws, court orders, or 
subpoenas.

(c) Standard: Content of record…
(4) All records must document the following, 
as appropriate…

(vi) All practitioners’ orders, nursing notes, 
reports of treatment, medication records, 
radiology, and laboratory reports, and vital 
signs and other information necessary to 
monitor the patient’s condition.”

This is a little different than The Joint Commis-
sion’s recent position. Although it cracked down in 
2011 on texting orders for patient care, The Joint Com-
mission changed its tune in 2016, allowing physicians 
to text orders without jeopardizing their good stand-
ing in Medicare or violating HIPAA privacy and se-
curity rules, as long as hospitals monitored the use of 
texting (RMC 5/30/16, p. 1). 

If the text ban truly is its interpretation, “CMS 
needs to set forth its requirements somewhere where 
they can be reviewed and addressed by providers,” 
says San Francisco attorney Judy Waltz, with Foley 
& Lardner LLP. It’s unusual for CMS to communicate 
a significant change in position through an email to 
specific providers, but it’s faster than the rulemaking 
process. CMS also could have modified the State Op-
erations Manual, which provides guidance to survey 
agencies, or written a state survey and certification 
letter. But it appears there are only the emails. 

It looks like its statement on the Conditions of 
Participation gives CMS a way to enforce the text ban 
by using the survey process and requiring plans of 
correction, Waltz says. Once CMS officially communi-
cates a position, hospitals will be on alert that if they 
use even secure messaging text applications, “they can 
and presumably will be cited for deficiencies” by state 
surveyors acting on behalf of CMS, she says.

Will This Affect Patient Care?
If that happens under Sec. 482.24(b), attorney 

Richelle Marting would challenge it. “There is not a 
prohibition on texting patient information in HIPAA 
or the Conditions of Participation, with the caveat you 
take reasonable administrative, technical and physical 
safeguards,” says Marting, with the Forbes Law Group 
in Overland Park, Kan. It’s almost unthinkable to end 
the use of texting because it’s becoming as universal 
as email, she says. “Shutting down email would shut 
down health care businesses, and texting is becom-
ing the same thing. You just have to find a way to 
protect it.”

SBH Health System in New York City offers a 
secure text messaging app to physicians to download 
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free on their phones, says Cassandra Andrews Jack-
son, compliance officer and HIPAA privacy officer. 
“We instruct all our providers to use it” because it’s 
secure, and the hospital has a policy governing cell-
phone use, she says. “We recognize there’s a risk there 
will be unsecured texting [without the app], but it’s 
too much for us to police. A lot of organizations may 
find themselves in the same position. We recognize 
that utilization is not on par with the number of pro-
viders we have considering how ubiquitous cell phone 
use is, but we simply can’t police cellphone use.” She’s 
surprised to hear CMS said it doesn’t allow texting. “If 
that’s CMS’s official and published position, then we 
would comply.”

Hudock is worried that a ban on texting puts pa-
tients at risk. “The hospital’s decisions about what is 
appropriate for patient care is being overridden by 
CMS,” he says. “It’s a knowledge tool. It allows you 
to consult with specialists immediately.” Without tex-
ting, which allows a specialist to answer in 30 seconds, 
hospitals and physicians return to the phone and pag-
ing game. “How many people need to be harmed as a 
result of prohibiting a text-message solution? From a 
risk perspective, it’s better just to allow it.”

Brian Selfridge, a partner in Meditology Services, 
is holding out hope that CMS will allow secure text 
message apps. “Secure messaging is OK, as long as it 
integrates with the medical record and has appropri-
ate technical security controls,” he says. Right now 
CMS’s intent is “ambiguous.”

Contact Hudock at rhudock@ebglaw.com, Waltz 
at jwaltz@foley.com, Marting at rmarting@forbeslaw-
group.com, Jackson at candrewsjackson@sbhny.org 
and Selfridge at brian.selfridge@meditologyservices.
com. ✧
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